Какво представлява синдромът на токсичния шок (СТШ)?

Вероятно все някога сте чували за синдрома на токсичния шок. Тази статия ще ви разкаже всичко, което трябва да знаете за това заболяване: какво представлява то и какво го причинява, кой може да се разболее, какви са симптомите, какво означава СТШ и как да се намали рискът от появата му.

Причини и основна информация

Какво представлява СТШ (или синдром на токсичния шок)?

Синдромът на токсичния шок (или накратко СТШ) е рядко, но сериозно и дори животозастрашаващо заболяване, което се причинява от токсини, произвеждани от бактерията Staphylococcus aureus. Въпреки че е много рядко срещано явление – случаите на СТШ са толкова редки, че почти почти никой лекар почти никой лекар не се сблъсква с такъв по време на професионалната си кариера - важно е да сте наясно със заболяването, за да вземете мерки, ако е необходимо. СТШ може да се диагностицира и лекува успешно, но симптомите трябва да бъдат разпознати и лекувани в ранен стадий.

Синдромът на токсичния шок е заболяване, което получава името си и е описано за първи път през 1978 г. от д-р Джеймс Тод въз основа на проучване на клиничните случаи на 7 деца. Подобни случаи са описани в медицинската литература много по-рано, дори много преди да започнат да се произвеждат продуктите за лична хигиена. СТШ може да се появи при мъже, жени и деца. Въпреки че първите описани случаи на синдром на токсичния шок се отнасят за жени, които са използвали тампони по време на месечния си цикъл, в наши дни по-малко от половината случаи са свързани с тази практика. Този синдром може да се появи и при кожни инфекции, изгаряния и след операция. Заболяването може да засегне деца, жени след менопауза и мъже.

Какво причинява СТШ?

СТШ се причинява от определени токсини, които се произвеждат от бактерията Staphylococcus aureus. Тези бактерии представляват микроорганизми, които, подобно на много други, присъстват в организма на здравите хора – обикновено върху кожата, в носа, подмишниците, слабините и влагалището. Всъщност почти една трета от хората по света имат тези бактерии в организма си, без те да им причиняват здравословни проблеми. При много малък брой хора определени щамове на тези микроорганизми произвеждат токсин, който може да причини СТШ. Повечето хора имат антитела в кръвта си, които ги предпазват от тези токсини.

Каква е връзката между СТШ и употребата на тампони?

В развитието на СТШ участват различни фактори, като употребата на тампони е един от тях. Все още обаче не знаем точно защо употребата на тампони се свързва с развитието на СТШ. Въпреки това изследванията показват, че рискът от менструален СТШ, причинен от тампони, се свързва с абсорбцията: колкото по-висока е степента на абсорбция на тампона, толкова по-голям е рискът от заболяването и колкото по-ниска е абсорбцията, толкова по-малък е рискът. Ето защо винаги трябва да използвате тампони с възможно най-ниската степен на абсорбция, която отговаря на вашите нужди в зависимост от менструацията.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че използваните днес материали за изработката на тампони увеличават или водят до производство на токсините, които причиняват СТШ. Нито пък че тампоните са носители на бактерии Staphylococcus aureus или водят до развитието им във влагалището.

Четох някъде, че при използване на тампони от 100% памук рискът от СТШ е по-нисък или почти нулев. Вярно ли е това?

Не, това не е вярно. Рискът от СТШ при всички тампони, които в момента се предлагат на пазара, включително тампоните от 100% памук, е нисък. Според най-актуалната научна информация тампоните, произведени от вискозна коприна и памук, Носят сходен риск от СТШ. Независимо какъв тампон използвате, трябва да знаете как да разпознавате признаците и симптомите на СТШ. Ако забележите тези симптоми, когато използвате тампон, извадете го и се свържете със своя лекар.

Четох някъде, че ако се използва менструална чашка, няма да се появи СТШ. Ако е така, защо жените просто не използват такива чашки?

Много е важно за жените да знаят, че СТШ може да се появи при всеки продукт, който се поставя във влагалището, като например менструални чашки, тампони, контрацептивни диафрагми и капачки. Ако използвате някой от тези продукти, важно е да сте наясно с признаците и симптомите на СТШ и че трябва да извадите продукта и да потърсите медицинска помощ при поява на симптоми на СТШ.

Симптоми и факти за СТШ

Какви са симптомите на СТШ от тампони?

Симптомите на синдрома на токсичния шок много приличат на тези на грипа. Ако имате симптоми на СТШ от тампони и започнете да се чувствате зле, извадете тампона по възможно най-бързия начин, след което незабавно се свържете с лекар и го информирайте, че според вас вероятно имате СТШ.

Основните признаци, които могат да сигнализират за вероятен случай на СТШ, са:

  • Внезапна висока температура (обикновено 39 °C или по-висока)
  • Обърканост
  • Гърчове
  • Повръщане
  • Диария
  • Замаяност
  • Ниско кръвно налягане
  • Чернодробна и бъбречна недостатъчност
  • Раздразнена кожа, подобно на слънчево изгаряне
  • Мускулни болки
  • Болки в гърлото
  • Припадък или усещане, че ще припаднете, когато се изправяте
  • В напредналите стадии на заболяването кожата ви може да започне да се бели (това се случва 1-2 седмици след кожното раздразнение най-вече по дланите на ръцете и ходилата)

Всеки от тези симптоми може да означава, че имате СТШ. Може да нямате всички симптоми, но обикновено винаги има повече от един. Менструалният СТШ може да се появи по всяко време през периода на менструация или скоро след него.

Тъй като СТШ е рядко срещано заболяване, няма много информация за възможните дългосрочни последствия след възстановяването. Когато болестта се диагностицира и лекува правилно, повечето хора се възстановяват напълно. Както и при други сериозни заболявания, може да има промени в кожата, косата и ноктите, но те скоро ще се върнат към нормалното си състояние. Малък брой хора изпитват мускулна слабост и психологически проблеми, като например затруднена концентрация, загуба на памет и промени в настроението. Фертилитетът и способността за забременяване при жените не се засягат от заболяването, но винаги трябва да информирате своя лекар, че сте имали СТШ, за да го вземе предвид при проследяването на евентуална бременност.

Всеки ли може да получи СТШ?

За съжаление, да. СТШ може да се появи при жени, мъже и деца. Вероятността да се появи при деца и млади хора е много по-голяма в сравнение с тази при по-възрастните, тъй като наличието на антитела, които предпазват организма от токсините, отчасти зависи от възрастта.

Около половината от откритите случаи са резултат от инфекции, причинени от изгаряне, ухапване от насекоми или операция. Другата половина са при жени с менструация – случаи на менструален СТШ, свързани с използването на тампони.

Друго важно нещо, което трябва да знаете за синдрома на токсичния шок, е, че той не е заразен.

Заразен ли е СТШ?

Не. Не можете да се заразите със синдром на токсичния шок от някой друг.

Възможно ли е да възникне СТШ повече от веднъж?

За съжаление, да. Дори преди да сте имали СТШ, това не означава, че не може да се появи отново. СТШ може да се появи отново и една от основните причини за това е неспособността на организма да произведе достатъчно антитела. Ако жената е имала СТШ преди, тя трябва да се консултира със своя лекар, преди отново да използва тампони.

Лечение и профилактика

Какво включва лечението на синдрома на токсичния шок?

След ранното му диагностициране лечение на синдрома на токсичния шок може да се приложи успешно с рехидратация, антибиотици и други подходящи лекарства в зависимост от симптомите.

Ако СТШ се диагностицира навреме и се приложи подходящо лечение, има голяма вероятност от успешно възстановяване. Всъщност не са много случаите, в които болестта е била с фатални последици.

Повечето щамове на бактериите Staphylococcus aureus не произвеждат токсини, които могат да причинят СТШ, такива са само определени щамове на тези бактерии. Също така наличието на щам на бактериите, който генерира тези токсини, въпреки че е необходимо за развитието на СТШ, само по себе си не е достатъчно. Редица проучвания показват, че макар колонизацията на тези бактерии да е често срещана, случаите на СТШ са наистина много редки. От какво зависи развитието на СТШ? Основно от това дали човекът има достатъчно антитела за борба с тези токсини. Повечето жени, макар и не всички, имат достатъчно антитела, които да ги предпазват от токсините.

Какво трябва да направя, ако забележа тези симптоми?

Ако имате някой от тези симптоми и използвате тампон, трябва веднага да го извадите и замените с дамска превръзка. Свържете се с лекаря си и му кажете, че сте използвали тампони и че се притеснявате, че може да имате СТШ. Важно е да се изключи тази възможност или, ако е необходимо, да се приложи лечение за синдрома на токсичен шок възможно най-бързо.

Как мога да намаля риска от менструален СТШ?

Можете да намалите риска от поява на менструален СТШ, като развиете някои добри навици при употребата на тампони:

Редовно сменяйте тампона си – на всеки 4-8 часа. Никога не оставяйте тампон за повече от 8 часа. Винаги използвайте тампон с възможно най-ниската степен на абсорбция в зависимост от менструацията. Винаги бъдете сигурни, че сте извадили тампона, преди да поставите нов. Уверете се, че изваждате последния тампон в края на цикъла си. Тампоните са предназначени само за абсорбиране на менструалното течение. Не използвайте тампон като предпазен метод преди менструалния цикъл или за абсорбция на друга вагинална секреция. Добра идея е да използвате дамски превръзки вместо тампони поне веднъж на ден по време на цикъла, в идеалния случай – през нощта. Ако предпочитате да използвате тампони нощем, трябва да поставите нов непосредствено преди да си легнете и да го извадите веднага щом станете. Никога не използвайте тампон нощем, ако спите повече от 8 часа.

Производителите на тампони предоставят информация за СТШ и правилното използване на тампоните в брошурата с инструкции, която придружава техните продукти. Тази информация се актуализира редовно, така че е важно да прочетете внимателно листовката и да я запазите за бъдещи справки.

Как да избера тампон с правилната степен на абсорбция?

Когато използвате тампони, е важно да изберете най-ниската степен на абсорбция, която да съответства на менструалното течение. Тъй като количеството му варира през целия период, е много вероятно да имате нужда от тампони с различна степен на абсорбция за различните дни от цикъла.

Изборът на тампон с подходяща степен на абсорбция идва с практиката, но като насоки, ако е необходимо да сменяте тампона си по-често от на всеки 4 часа, трябва да използвате тампон с по-висока степен на абсорбция. От друга страна, ако изваждането на тампона е трудно и неудобно или част от него е все още бяла, това означава, че е необходим тампон с по-ниска степен на абсорбция.

Запомнете: никога не оставяйте тампон за повече от 8 часа.

Top