Du har sikkert hørt om toksisk shock syndrom på et eller andet tidspunkt. Denne artikel fortæller dig alt, hvad du behøver at vide om denne sygdom: Hvad det er og hvad der forårsager det, hvem kan få det, hvad symptomerne er, hvad TSS betyder og hvordan man kan reducere risikoen for at få det.
Årsager og grundlæggende information
Hvad er TSS (eller toksisk shock syndrom)?
Toksisk shock syndrom (eller bare TSS) er en sjælden, men alvorlig og endog livstruende sygdom forårsaget af toksiner, der produceres af bakterien Staphylococcus aureus. Selvom den er meget sjælden – TSS er så ualmindelig, at næsten ingen læger ser blot et enkelt tilfælde på noget tidspunkt i deres professionelle karriere – så er det vigtigt at være opmærksom på sygdommen, så du kan gøre noget ved den, hvis det er nødvendigt. TSS kan diagnosticeres og behandles med held, men symptomerne skal genkendes og behandles tidligt.
Toksisk shock syndrom er en sygdom, der blev navngivet og først beskrevet i 1978 af dr. James Todd baseret på en undersøgelse udført på kliniske tilfælde bestående af 7 børn. Lignende tilfælde var der allerede beskrevet i den medicinske litteratur meget tidligere, selv længe før personlige hygiejneprodukter begyndte at blive fremstillet. Både mænd, kvinder og børn kan få TSS. Skønt de første beskrevne tilfælde af toksisk shock syndrom hovedsageligt berørte kvinder, der brugte tamponer i løbet af deres menstruationsperioder, er mindre end halvdelen af de nuværende tilfælde forbundet med denne praksis i dag. Dette syndrom kan også opstå i forbindelse med hudinfektioner, forbrændinger og efter operationer. Lidelsen kan også opstå blandt børn, kvinder efter overgangsalderen og mænd.
Hvad forårsager TSS?
TSS forårsages af bestemte toksiner, der produceres af bakterien Staphylococcus aureus. Disse bakterier er mikroorganismer, der som mange andre bakterier findes naturligt i raske menneskers legeme, normalt på huden, i næse, armhuler, lyske og vagina. Faktisk har næsten en tredjedel af befolkningen disse bakterier i kroppen, uden at det forårsager sundhedsmæssige problemer. I et meget lille antal mennesker producerer visse stammer af denne organisme et toksin, der kan forårsage TSS. De fleste mennesker har antistoffer i deres blod til at beskytte dem mod disse toksiner.
Hvad har TSS at gøre med at bruge tamponer?
Forskellige faktorer er involveret i udviklingen af TSS, og brugen af tamponer er en af disse. Men vi ved stadig ikke præcist, hvorfor brug af tampon er forbundet til udvikling af TSS. Alligevel viser forskningen, at risikoen for menstruationsrelateret TSS i sammenhæng med tamponer er forbundet med absorbering: jo større tamponens absorberingsevne er, desto større er risikoen for at få sygdommen, og jo lavere absorberingsevnen er, jo lavere er risikoen. Derfor skal du altid bruge det laveste absorberingsniveau, der passer til dine behov afhængigt af menstruationsmængden.
Der er intet bevis for, at det materiale, der anvendes i dag til at lave tamponer, øger eller fører til produktionen af de toksiner, der forårsager TSS. Tamponer har heller ikke vist sig at være bærere af bakterien Staphylococcus aureus eller at føre til deres vækst i vagina.
Jeg har læst, at med tamponer af 100 % bomuld har man en lavere risiko eller slet ingen risiko for at få TSS. Er det sandt?
Nej, det er ikke sandt. Med alle tamponer, der for tiden er tilgængelige på markedet, herunder tamponer af 100 % bomuld, er der en lav risiko for TSS. De mest opdaterede videnskabelige informationer siger, at tamponer fremstillet af rayon og bomuld indebærer lige stor risiko for TSS. Uanset hvilken tampon du bruger, bør du vide, hvordan man genkender tegn og symptomer på TSS. Hvis du bemærker disse symptomer, når du bruger en tampon, skal du tage den ud og kontakte din læge.
Jeg har læst, at man ikke kan få TSS, hvis man bruger en menstruationskop, så hvorfor bruger kvinder ikke bare det?
Det er meget vigtigt for kvinder at vide, at TSS kan forekomme med et hvilket som helst produkt, der sættes ind i vagina, som f.eks. menstruationskopper, tamponer, svangerskabsforebyggende pessarer og hætter. Hvis du bruger sådanne produkter, er det vigtigt at være opmærksom på tegn og symptomer på TSS, og du skal tage produktet ud og søge lægehjælp, hvis du oplever symptomer på TSS.
Symptomer og fakta om TSS
Hvad er symptomerne på TSS fra tamponer?
Symptomerne på toksisk shock syndrom føles meget som influenza. Hvis du oplever symptomer på TSS fra tamponer og begynder at blive syg, skal du fjerne din tampon med det samme og sørge for at komme til læge og fortælle dem, at du tror, at du måske har TSS.
De vigtigste tegn på mulig TSS er som følger:
- Pludselig høj temperatur (normalt 39º C eller mere)
- Forvirring
- Krampeanfald
- Opkastning
- Diarré
- Svimmelhed
- Lavt blodtryk
- Lever- og nyresvigt
- Irriteret hud som ved solskoldning
- Muskelsmerter
- Ondt i halsen
- Besvimelse eller følelsen af at skulle besvime, når du står op
- I de fremskredne stadier af sygdommen kan din hud falde af (det sker 1-2 uger efter hudirritationen og især på håndflader og under fødderne)
Et eller flere af disse symptomer kan betyde, at du har TSS. Måske oplever du ikke alle symptomerne, men der er oftest mere end ét. Menstruationsrelateret TSS kan forekomme gennem hele din menstruationsperiode eller kort tid efter.
Da TSS er en sjælden sygdom, er der ikke meget information om de eventuelle langsigtede konsekvenser efter bedring. Hvis sygdommen diagnosticeres og behandles korrekt, kommer de fleste mennesker sig fuldstændigt. Som med andre alvorlige sygdomme kan der forekomme ændringer i hud, hår og negle, men det vil hurtigt vende tilbage til det normale. Et lille antal mennesker oplever muskelsvaghed og psykiske problemer, som f.eks. koncentrationsbesvær, hukommelsestab og humørsvingninger. Frugtbarhed og evnen til at blive gravid blandt kvindelige patienter synes ikke at blive påvirket af sygdommen, men du bør altid fortælle det til din læge, hvis du har lidt af TSS, så du kan overvåges korrekt.
Kan alle få TSS?
Desværre, ja. Både kvinder, mænd og børn kan få TSS. Børn og unge er meget mere tilbøjelige til at få det end ældre mennesker, da eksistensen af antistoffer til at beskytte dig mod toksinerne delvist afhænger af din alder.
Omkring halvdelen af de konstaterede tilfælde skyldes infektioner forårsaget af forbrænding, insektbid eller kirurgi. Den anden halvdel er blevet fundet hos menstruerende kvinder og er forbundet med at bruge tamponer, hvorfor det også kaldes for tamponsyge.
En anden vigtig ting at vide om toksisk shock syndrom er, at det ikke er smitsomt.
Er TSS smitsomt?
Nej. Du kan ikke få toksisk shock syndrom fra andre.
Er det muligt at få TSS mere end én gang?
Desværre, ja. Selvom du har haft TSS før, betyder det ikke, at du ikke kan få det igen. TSS kan dukke op igen, og faktisk er en af hovedårsagerne til dette patientens manglende evne til at lave nok antistoffer. Hvis du som kvinde har haft TSS før, bør du snakke med din læge, inden du bruger tamponer igen.
Behandling og forebyggelse
Hvad er behandlingen af TSS?
Ved tidlig diagnosticering kan toksisk shock syndrom behandles med succes ved hjælp af rehydrering, antibiotika og anden egnet medicin afhængigt af symptomerne.
Hvis TSS diagnosticeres i tide og den relevante behandling gives, er der stor sandsynlighed for vellykket bedring. Faktisk er der ikke mange tilfælde, hvor sygdommen har haft fatale konsekvenser.
De fleste stammer af bakterierne Staphylococcus aureus producerer ikke toksiner, der kan forårsage TSS, og kun visse stammer af disse bakterier producerer dem. Selv om tilstedeværelsen af en stamme af de bakterier, som frembringer disse toksiner, er nødvendig for at udvikle TSS, er det ikke nok alene. Faktisk viser mange undersøgelser, at selv om kolonisering af disse bakterier er meget almindelig, er tilfælde med TSS faktisk meget usædvanlige. Hvad afhænger udviklingen af TSS så af? Det afhænger hovedsageligt af, om personen har tilstrækkelige antistoffer til at bekæmpe disse toksiner. De fleste kvinder (men dog ikke alle) har nok antistoffer til at beskytte dem mod disse toksiner.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har disse symptomer?
Hvis du har nogle af disse symptomer, og du bruger en tampon, skal du tage den ud med det samme og bruge et bind. Kontakt din læge og fortæl, at du har brugt tampon, og at du er bekymret for, at du måske har TSS. Det er vigtigt at udelukke det så hurtigt som muligt eller om nødvendigt at få behandling mod toksisk shock syndrom så tidligt som muligt.
Hvordan kan jeg mindske risikoen for at få menstruationsrelateret TSS?
Du kan sænke risikoen for at få menstruationsrelateret TSS ved at skabe nogle gode vaner, når du bruger tampon:
Skift din tampon regelmæssigt, for hver 4-8 timer. Lad aldrig en tampon sidde i længere end 8 timer Brug altid det laveste absorberingsniveau, der passer til dine behov afhængigt af menstruationsmængden. Sørg altid for at tage tamponen ud, inden du sætter en ny ind. Sørg altid for at tage din sidste tampon ud, når din menstruation ophører. Tamponer er kun beregnet til at absorbere dit menstruationsblod. Brug ikke en tampon som præventionsmiddel før din menstruation eller til at absorbere andre vaginale væsker end dit menstruationsblod. Det er en god ide at bruge bind i stedet for tamponer mindst én gang om dagen i din menstruationsperiode, helst om natten. Hvis du foretrækker at bruge tamponer natten over, skal du sørge for at sætte en ny i lige inden du går i seng og tage den ud, så snart du står op. Brug aldrig en tampon natten over, hvis du sover i mere end 8 timer.
I instruktionsfolderen, der følger med deres produkter, giver tamponproducenterne oplysninger om TSS, og hvordan man bruger tamponer korrekt. Disse oplysninger opdateres regelmæssigt, så det er vigtigt at læse indlægssedlen omhyggeligt og gemme den til fremtidig brug.
Hvordan vælger jeg en tampon med det rette absorberingsniveau?
Hvis du bruger tampon, er det vigtigt at vælge det laveste absorberingsniveau, der passer til din menstruationsmængde. Da mængden varierer gennem hele din menstruationsperiode, er det meget sandsynligt, at du har brug for forskellige absorberingsniveauer til de forskellige dage i din menstruationsperiode.
At vælge en tampon med det rette absorberingsniveau kommer med erfaringen, men som vejledning bør du prøve en med højere absorberingsniveau, hvis du skal skifte tampon oftere end hver 4. time. Hvis du derimod tager tamponen ud, og det føles ubehageligt at fjerne den, eller hvis en del af fibrene stadig er hvide, har du brug for en tampon med lavere absorberingsniveau.
Husk: Lad aldrig en tampon sidde i længere end 8 timer.