Miten asetan tamponin paikalleen?

Part-1 Diagram Tampax FIN
Part-1 Diagram Vagina FIN

Jos olet käyttämässä Tampaxia ensimmäistä kertaa, toimitamme tukea! Ajatus tamponin asettamisesta ensimmäistä kertaa voi tuntua pelottavalta, mutta kun olet oppinut oikean asetustavan, huomaat, että se on täysin normaalia ja että pelkosi oli turhaa.

Mahtuuko tamponi sisääni?

Ihan aluksi kannattaa muistaa, että emättimesi on niin venyvä, että synnytyksessä vauvakin mahtuu sen lävitse, joten tamponi mahtuu sinne varmasti hyvin! Tamponin koko määrittää, miten paljon nestettä siihen voi imeytyä. Jos et tiedä, miten imukykyisen tamponin tarvitset, aloita keskikokoisella (Regular). Suurimmalle osalle naisista sen imukyky on riittävä. Halutessasi voit toki aloittaa myös kaikkein pienimmällä, eli pienimmän imukyvyn omaavalla tamponilla (Light-imukyky). Jos huomaat, että tamponisi alkaa vuotamaan jo muutaman tunnin jälkeen, vaihda yhtä kokoa suurempaan vaihtoehtoon. Jos tamponin vaihtaminen tuntuu epämukavalta, vaihda yhtä kokoa pienempään. Voit vertailla tamponikokoja ja niiden sopivuutta omiin kuukautisiisi täällä.

Aiheuttaako tamponin paikalleen asettaminen kipua?

Ensimmäisellä kerralla tamponin paikalleen asettaminen voi tuntua hieman oudolta. Kipua sen ei kuitenkaan tarvitse aiheuttaa, sillä asettamista hallitset sinä. Jos tunnet kipua, asiaa voi helpottaa monin tavoin. Jatka lukemista – lisää ohjeita löydät alta!

Näin asetat tamponin paikalleen

Vaihe 1: Pese kätesi

On aina asiaankuuluvaa pestä kätesi vedellä ja saippualla ennen tamponin asettamista ja heti sen jälkeen.

Vaihe 2: Ota tamponi esille

Poista tamponin suojapakkaus ja varmista, että ymmärrät, miten se toimii. Jos et ole koskaan nähnyt tamponia, se voi näyttää hieman pelottavalta. Huomaa kuitenkin, että varsinainen tamponi on aina asettimen sisällä. Asetin helpottaa tamponin asettamista emättimeen. Tamponien asettimia on sekä muovisia että pahvisia, mutta molemmat ovat yhtä turvallisia käyttää. Asettimessa on suurempi ulkoputki, jonka sisällä varsinainen tamponi on, “tarttumiskohta”, josta pidetään kiinni, sekä pienempi putki, jonka päästä tamponin poistonaru tulee ulos. Pienempi putki on itse asiassa mäntä, joka työntää tamponin emättimeesi sen jälkeen, kun olet ensin vienyt asettimen paikalleen. Ohessa on Tampax Pearl -asetintamponin kuva, jossa on esitetty kaikki edellä mainitut osat.

Jos käytät Tampax Pearl Compak- tai Tampax Compak -tamponia (jälkimmäinen on näistä pienempi ja pakattu pienempään pakkaukseen), sinun on aluksi vedettävä mäntää taaksepäin, kunnes kuulet naksahduksen. Vasta tämän jälkeen tamponin voi asettaa paikalleen. Jos et kuule naksahdusta, mäntä ei ole lukittunut taka-asentoon eikä tamponi irtoa asettimesta.

Vaihe 3: Etsi emättimesi aukko

Tiedät tietysti missä se on, mutta moni ei ole koskaan katsonut sitä riittävän tarkkaan, josta johtuen esim. aukon tarkka sijainti voi olla epäselvä. Ota avuksesi peili, ja katso emätintäsi tarkkaan, jotta tiedät, missä sen aukko on ja mihin tamponi pitää asettaa.

Vaihe 4: Rentoudu ja valmistaudu asettamaan tamponi paikalleen

Ota sellainen mukava asento, jossa voit olla rentona mutta kätesi ulottuvat silti emättimeesi asti. Suurin osa asettaa tamponin paikalleen WC-istuimella istuen tai seisten niin, että jalat ovat hieman koukussa. Yhtä hyvin voit myös maata tai seistä niin, että toinen jalkasi on hieman koholla, esimerkiksi askelman tai vaikka kylpyammeen reunan päällä. Tärkeintä on, että vedät syvään henkeä ja rentoutat kaikki lihaksesi. Jos pakaroitasi tai emätintäsi ympäröivät lihakset ovat jännittyneinä, tamponin asettaminen voi olla hankalaa.

Vaihe 5: Kohdista kärki

Ota kiinni tamponin tarttumiskohdasta (pieni, heti männän yläpuolella oleva osa) ja aseta tamponiasettimen kärki emättimesi aukolle.

Vaihe 6: Varmista oikea kulma

Kun olet asettanut kärjen oikeaan paikkaan, kohdista tamponi alaselkääsi kohti, ei suoraan ylös. Emätin ei kulje kehossasi suoraan ylöspäin vaan pienessä kulmassa selkääsi kohti. Oikean kulman löytäminen tekee paikalleen asettamisesta miellyttävämpää.

Vaihe 7: Kärjestä tarttumiskohtaan

Nyt olet valmis. Työnnä tamponin asetin kärki edellä hitaasti sisään aina tarttumiskohtaan asti. Kun olet työntänyt sen riittävän pitkälle, sormesi ovat todennäköisesti vulvaasi (emättimen aukon ulkopuolta) vasten.

Vaihe 8: Mäntä sisään

Kun olet vienyt asettimen sisään tarttumiskohtaan asti, sinun pitää painaa sen mäntää etusormella tai toisella kädelläsi aivan sisään asti, jolloin tamponi irtoaa asettimesta emättimeesi.

Vaihe 9: Poista asetin

Kun olet painanut männän niin pitkälle kuin se menee, vedä asetin (molemmat muoviosat) ulos. Ainoastaan tamponin poistonaru jää roikkumaan emättimestäsi.

TA-DAA!

Onnistuit! Kun tamponi on asetettu paikalleen, muuta ei tarvita. Edempänä kerromme, miten se poistetaan.

Hyödyllinen tamponin asetusvinkki

Jos tamponi tuntuu epämukavalta ja saa sinut esimerkiksi kävelemään varoen, on todennäköistä, että tamponi ei ole riittävän syvällä emättimessäsi. Tällöin sinun tulee painaa tamponi pidemmälle sormellasi. Tämä yleensä riittää korjaamaan ongelman.

Mikäli tamponin asettaminen on edelleen hankalaa

Yleisimmin asetusongelmat johtuvat joko siitä, että yrität työntää tamponia sisään väärässä kulmassa, tai siitä, että kehosi ei ole rentona ja emätintäsi ympäröivät lihakset ovat jännittyneet. Jos olet kuitenkin jo kokeillut erilaisia kulmia ja kehosikin on asetustilanteessa rento, mutta asettaminen ei silti onnistu, sinun tulee varata aika gynekologille muiden ongelmien poissulkemista varten. Todennäköisimmät gynekologin hoitoa vaativat syyt:

Mahdollinen ongelma: immenkalvon muoto

Immenkalvosi muoto voi olla poikkeava, mikä voi vaikeuttaa tamponin asettamista. Immenkalvo on emättimesi aukkoa ympäröivä ohut ja venyvä limakalvorengas. Yleensä immenkalvon keskellä on pieni aukko, jonka läpi tamponi mahtuu helposti. Joskus aukko voi kuitenkin olla hyvin pieni tai kalvossa voi olla paksumpaa kudosta, joka tukkii aukon osittain. Jos sinulla on tällainen ongelma, gynekologi voi korjata sen helpolla toimenpiteellä. Se tehdään lääkärin vastaanotolla ja niin, että emättimesi alue on puudutettu, joten et tunne yhtään kipua. Kaiken kaikkiaan kyseessä on nopea ja helppo toimenpide.

Mahdollinen ongelma: emätinkouristus (vaginismi)

Toinen tamponin asettamista vaikeuttava ongelma, johon tarvitaan hoitoa, on nimeltään emätinkouristus, eli vaginismi. Siinä emättimen aukkoa ympäröivät lihakset jännittyvät niin tiukasti, ettei emättimeen pysty työntämään mitään. Lihasten jännittyminen on tahdosta riippumatonta, eli et itse pysty vaikuttamaan siihen tai välttämättä edes huomaa, että sitä tapahtuu. Ongelman taustalla on useimmiten jokin vamma tai mahdollisesti emättimeen liittyvä traumaattinen kokemus. Emätinkouristusta ei pysty hallitsemaan itse, mutta hoidon avulla se voidaan saada loppumaan. Tämän osalta ongelmasta on kuitenkin keskusteltava gynekologin kanssa. Häneltä voit saada esimerkiksi lähetteen lantiopohjan lihaksiin erikoistuneelle fysioterapeutille. Tällaisen hoitohenkilön avulla emätinkouristus saadaan yleensä hoidettua hyvin.

Kaikkiin ongelmiin löytyy apua

Jos tamponin asettaminen on joka kerralla vaikeaa tai aiheuttaa kipua, sinun on pyydettävä asiaan apua lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta. Kysy asiasta henkilöltä, jonka kanssa keskusteleminen tuntuu helpolta. Älä kärsi turhaan tai koe turhaa epämukavuutta sen vuoksi, että asiasta on vaikea puhua. Tällaisissa ongelmissa ei ole mitään noloa! Gynekologit hoitavat niitä joka päivä, joten heille niissä ei ole mitään erikoista.

Tamponin poistaminen

Nyt kun osaat asettaa tamponin paikalleen, on aika opetella sen poistaminen. Ennen kuin poistat tamponin, pese kätesi. Ota sitten mukava asento, rentouta kehosi ja etsi sormillasi tamponin poistonaru. Ota poistonaru tiukasti peukalon ja jonkin muun sormen väliin ja vedä sitten tamponi hitaasti pois emättimestäsi. Ymmärrämme, että se tuntuu houkuttelevalta, mutta älä huuhdo tamponia alas WC:stä. Tamponit on aina hävitettävä asianmukaisesti kotitalousjätteen mukana. Kun olet poistanut tamponin, muista pestä kätesi. Siinä kaikki! Nyt osaat käyttää tamponia oikein.