Hoe breng je een tampon in?

Part-1 Diagram Tampax DB
Part-1 Diagram Vagina DB

Als het de eerste keer is dat je Tampax gebruikt, helpen wij je graag! Je eerste tampon inbrengen kan wat lastig zijn, maar als je eenmaal weet hoe je een tampon inbrengt, zul je merken dat het niet zo vreemd of eng is als je dacht.

Zal de tampon passen?

Ten eerste, vergeet niet dat je vagina rekbaar genoeg is om een baby te baren, dus over een tampon hoef je je geen zorgen te maken! De maten van tampons zijn gebaseerd op de hoeveelheid vocht die ze absorberen. Als je niet zeker weet met welke tamponmaat te beginnen, probeer dan Regular - de meeste vrouwen gebruiken dit absorptievermogen. Als je wilt beginnen met de kleinste tampon totdat je weet welke je nodig hebt, probeer dan de Light tampon. Als je tampon al na een paar uur lekt, kies dan een maat groter. Als het ongemakkelijk aanvoelt wanneer je je tampon verwisselt, ga dan voor een kleinere maat. Hier kun je tampons en hun maten vergelijken op basis van je menstruatiecyclus.

Doet het pijn om een tampon in te brengen?

Het kan zeker een beetje vreemd aanvoelen, vooral als het de eerste keer is dat je een tampon inbrengt. Het goede nieuws is dat het geen pijn hoeft te doen - je hebt het helemaal zelf in de hand. Er zijn dingen die je kunt doen om het comfortabeler te maken als het pijn doet. Lees verder!

De verschillende stappen bij het inbrengen van een tampon

Stap 1: Was je handen

Het is altijd een goed idee om je handen te wassen met water en zeep voor-en nadat je een tampon inbrengt.

Stap 2: Haal je tampon eruit

Haal je tampon uit de verpakking en zorg ervoor dat je weet hoe je te werk moet gaan. Als je nog nooit naar een tampon hebt gekeken, kan het wat angstaanjagend uitzien, maar de tampon zelf zit eigenlijk in de inbrenghuls. Tampons met een inbrenghuls maken het gemakkelijk om de tampon in je vagina in te brengen. Sommige tampon inbrenghulzen zijn van plastic, andere van karton, maar beide soorten zijn veilig in gebruik. De inbrenghuls bestaat uit een grotere huls aan de buitenkant waar de tampon in zit, een 'grip' waar je hem vasthoudt, en een kleinere huls waar het verwijderingskoordje aan het uiteinde uitkomt. De kleinere huls gebruik je om de tampon in je vagina uit te duwen nadat je de inbrenghulst hebt ingebracht. Bekijk dit schema van een Tampax Pearl-tampon inbrenghuls om alle onderdelen te bekijken.

Als je een Tampax Pearl Compak of Tampax Compak tampon gebruikt (die in een kleinere, compactere verpakking zit), moet je aan de kleinste huls (die zich binnen de grotere huls bevindt) trekken tot je een "klik" hoort. Als je de klik niet hoort, zal het niet lukken om met de kleine huls de tampon uit de inbrenghuls te duwen.

Stap 3: Vind je vagina

Je weet uiteraard waar die zicht bevindt, maar veel mensen hebben er nooit goed genoeg naar gekeken om de exacte positie te kennen. Pak een spiegel en neem een kijkje om er zeker van te zijn dat je weet waar de vaginale opening zit en waar de tampon moet komen.

Stap 4: Zorg dat je je comfortabel voelt en maak je klaar om de tampon in te brengen

Zoek een comfortabele houding zodat je je kan ontspannen en bij je vagina kunt. De meeste mensen zitten op het toilet of staan een beetje gehurkt om een tampon in te brengen, maar je kunt ook proberen te gaan liggen of één voet op een opstapje of een ander verhoogd oppervlak (bv. de rand van het bad) te zetten. Het belangrijkste is dat je diep ademhaalt en al je spieren ontspant - als je je billen samenknijpt of de spieren rond de vagina aanspant, zal het moeilijker zijn om de tampon in te brengen.

Stap 5: Breng het ronde uiteinde in

Houd de tampon vast bij de anti-slipgrip (het smallere deel van de grootste huls met reliëf) en plaats het ronde uiteinde van de inbrenghuls in je vaginale opening.

Stap 6: Gebruik de juiste hoek

Zodra het ronde uiteinde op de juiste plaats zit, richt je de tampon naar je onderrug, niet recht omhoog. Je vagina gaat niet recht omhoog in je lichaam, maar heeft een lichte hoek. Als je de juiste hoek vindt, voelt het inbrengen comfortabeler aan.

Stap 7: Tip voor een goede grip

Nu ben je klaar. Breng de inbrenghuls langzaam in vanaf de het ronde uiteinde, helemaal tot aan de anti-slip grip. Wanneer je hem ver genoeg hebt ingebracht, zullen je vingers, die zich op de anti-slip grip bevinden, waarschijnlijk je vulva (de externe opening van de vagina) raken.

Stap 8: Duwen

Zodra je de inbrenghuls tot aan de anti-slip grip hebt ingebracht, is het tijd om met je wijsvinger of andere hand de kleinste huls helemaal in de grotere huls te duwen zodat de tampon helemaal naar binnen wordt geduwd.

Stap 9: Verwijder de inbrenghulzen

Nadat je de kleinste huls helemaal hebt ingeduwd, haal je de inbrenghuls (beide plastic onderdelen) eruit. Het verwijderingskoordje zal het enige zijn dat nog uit je vagina hangt.

Voilà!

Het is gelukt! Zodra je de tampon hebt ingebracht, ben je klaar. Lees verder om te leren hoe je hem verwijdert.

Een pro-tip voor het inbrengen van een tampon

Als je tampon ongemakkelijk aanvoelt en je het gevoel hebt dat je waggelt, komt dat waarschijnlijk omdat hij niet ver genoeg in je vagina zit. Als dat het geval is, gebruik dan gewoon je vinger om de tampon verder naar binnen te duwen. Dat lost het probleem meestal op.

Wat als het nog steeds niet lukt

De meest voorkomende reden dat mensen een tampon niet naar binnen krijgen, is omdat ze hem onder de verkeerde hoek inbrengen, of omdat ze nerveus worden en de spieren rond de vaginale opening aanspannen. Maar als je al een andere hoek hebt geprobeerd, je voelt je vrij ontspannen en het nog steeds niet lukt, maak je best een afspraak met een gynaecoloog, omdat het iets kan zijn dat behandeling vereist. Meestal gaat het om deze twee dingen:

Mogelijke complicatie: je maagdenvlies

Je maagdenvlies kan een afwijking vertonen die het inbrengen van een tampon bemoeilijkt. Het maagdenvlies is een dunne en rekbare ring van weefsel die de vaginale opening omgeeft. De meeste maagdenvliezen hebben een enkele opening in het midden waar een tampon gemakkelijk doorheen kan, maar sommigen hebben een zeer kleine opening of een septum (een band van weefsel) die de opening gedeeltelijk blokkeert. Als dat het probleem is, volstaat een zeer eenvoudige ingreep die de meeste gynaecologen in hun praktijk uitvoeren nadat ze je plaatselijk verdoven zodat je niets voelt. Het is snel en gemakkelijk.

Mogelijke complicatie: vaginisme

De andere reden waarom sommige mensen geen tampon kunnen inbrengen, is omdat de spieren rond de vaginale opening zo sterk samentrekken en ze zo niet toelaten dat er iets in de vagina wordt gestoken. Deze samentrekkingen zijn onwillekeurig, wat betekent dat je ze niet onder controle hebt of zelfs maar beseft wat er gebeurt. Meestal ontstaat deze aandoening na een verwonding of traumatische ervaring waarbij de vagina al dan niet betrokken is. Over vaginisme heb je geen controle, maar het kan wel verdwijnen door behandeling. Ook hiervoor kan je best contact opnemen met je gynaecoloog, die je eventueel kan doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut - die kan wonderen verrichten bij de behandeling van vaginisme.

Kortom - er is hulp

Als je moeite hebt met het inbrengen van een tampon of als je aanhoudende pijn hebt als je hem inbrengt, zoek je best medische hulp van een arts die je vertrouwt. Lijd niet in stilte of omdat het gênant voelt. Dat is het echt niet. Gynaecologen behandelen deze problemen vaker dan je denkt.

Je tampon verwijderen

Nu je onder de knie hebt hoe je een tampon inbrengt, is het tijd om te leren hoe je een tampon verwijdert. Als het tijd is om je tampon te verwijderen, was dan eerst je handen. Ga vervolgens in een comfortabele houding zitten, ontspan je lichaam en gebruik je handen om het touwtje van de tampon te vinden. Gebruik dan je vinger en duim om het verwijderingskoordje vast te pakken en trek het langzaam uit je vagina. We weten dat het verleidelijk is, maar spoel je tampon niet door. Tampons horen bij het huisvuil. Vergeet niet om je handen te wassen nadat je de tampon hebt verwijderd. Dat was het! Nu weet je hoe je een tampon moet gebruiken.