Hur sätter man in en tampong?

Part-1 Diagram Tampax Swedish
Part-1 Diagram Vagina Swedish

Om detta är din första gång du använder Tampax, så är vi här för att hjälpa dig! Att sätta in din första tampong kan kännas läskigt, men när du har lärt dig hur man gör så kommer du att upptäcka att det inte är så konstigt eller skrämmande som du trodde.

Kommer tampongen att passa?

Kom ihåg att din slida är så elastisk att till och med en bäbis kommer igenom, så en tampong är inget att oroa sig för! Tampongstorlekar baseras på hur mycket vätska de absorberar. Om du inte är säker på vilken storlek du ska börja med, prova med Normal – de flesta tjejer använder denna storlek. Om du vill börja med den minsta tampongen tills du har hittat rätt, prova med Light. Om din tampong läcker på bara några timmar, gå upp en storlek. Om din tampong är obekväm att byta, gå ner till en mindre. Jämför tamponger och deras storlekar baserat på ditt menstruationsflöde här.

Gör det ont att sätta in en tampong?

Det kan definitivt kännas lite konstigt, särskilt om det är första gången du gör det. Den goda nyheten är att det inte behöver göra ont – du har full kontroll. Om det gör ont finns det saker du kan göra för att göra det mer bekvämt. Fortsätt läsa!

Hur man sätter in en tampong steg för steg

Steg 1: Tvätta händerna

Tvätta alltid händerna med tvål och vatten både innan och efter att du sätter in en tampong.

Steg 2: Ta fram tampongen

Ta ut din tampong ur förpackningen och se till att du förstår hur den fungerar. Om du aldrig riktigt har tittat på en tampong förut kan det se konstigt ut, men själva tampongen är faktiskt inuti applikatorn. Tamponger med applikatorer gör det enkelt att föra in tampongen i slidan. Vissa tampongapplikatorer är av plast och vissa av kartong, men båda sorterna kan användas på ett säkert sätt. Applikatorn har ett större, yttre rör som innehåller tampongen, ett ""grepp""-område där du håller den och ett smalare rör i slutet där snöret kommer ut. Det mindre röret är faktiskt som en kolv som du använder för att trycka in tampongen i slidan efter att du har satt in applikatorn. Ta en liten titt på det här diagrammet av en Tampax Pearl applikator-tampong för att se hur den är sammansatt.

Om du ska använda en Tampax Pearl Compak eller Tampax Compak tampong (som är i ett smalare, mer kompakt paket), måste du dra ut kolven tills du hör ett klick, för att det ska fungera. Hör du inget klick kommer inte kolven att fungera för att föra ut tampongen från applikatorn.

Steg 3: Hitta din slida

Vi vet att du vet var den är, men det är så många som aldrig har tittat riktigt noga för att veta exakt var den är placerad. Hämta en spegel och titta så du vet var din slidöppning är och vart tampongen ska sättas.

Steg 4: Gör det bekvämt för dig så du kan sätta i tampongen

Hitta en bekväm position som du kan slappna av i men fortfarande nå din slida. De flesta tjejer sitter på toaletten eller står på huk för att sätta in en tampong, men du kan också försöka ligga ner eller sätta upp en fot på någon upphöjd yta (t.ex. kanten av ett badkar). Det viktigaste är att ta ett djupt andetag och bara slappna av – om du spänner rumpan eller musklerna runt slidan är det inte lika lätt att sätta in tampongen.

Steg 5: Ställ in toppen

Ta tag i tampongen vid greppet (den smalare delen strax ovanför kolven) och placera tampongapplikatorns topp vid slidöppningen.

Steg 6: Ha rätt vinkel

När toppen av röret är på plats, rikta den så att den pekar mot nedre delen av ryggen och inte rakt upp. Slidan går inte rakt upp i kroppen – den är faktiskt lite vinklad. Om du hittar den vinkel som passar bäst för dig så känns det mer bekvämt att sätta in tampongen.

Steg 7: Tips för att greppa

Nu är du redo. Sätt långsamt in tampongapplikatorn från toppen hela vägen till greppet. Dina fingrar på greppet kommer förmodligen att röra din vulva (den yttre öppningen av din slida) och då vet du att du har satt den tillräckligt långt in.

Steg 8: Tryck in tampongen

När du har satt i applikatorn från topp till grepp, kan du använda pekfingret eller din andra hand för att trycka kolven hela vägen in i applikatorn så att tampongen kommer ut.

Steg 9: Ta bort applikatorn

När du har tryckt in kolven hela vägen, dra ut applikatorn (och kolven). Snöret kommer att vara det enda som hänger ut ur din slida.

TA-DA!

Du fixade det! När tampongen är inne är du klar. Fortsätt läsa för att lära dig hur man tar ut den.

Ett proffstips för att sätta in en tampong

Om din tampong är obekväm och får dig att känna att du måste gå bredbent, sitter den förmodligen inte tillräckligt långt in. Det brukar vara lätt att fixa, använd bara fingret för att trycka tampongen längre upp.

Om det fortfarande är obekvämt

Den vanligaste anledningen till att man inte får in en tampong är att man sätter den i fel vinkel, eller så blir man nervös och spänner musklerna runt slidöppningen. Har du justerat vinkeln och känner dig avslappnad men kan ändå inte sätta in den, bör du prata med en gynekolog eftersom det kan bero på något som behöver behandlas. För det mesta är det en eller två saker:

Möjlig komplikation: din mödomshinna

Din mödomshinna kan göra det svårt att sätta in en tampong. Mödomshinnan är en tunn och elastisk ring av vävnad som omger slidöppningen. De flesta mödomshinnor har en enda öppning i mitten som en tampong lätt kan passera igenom, vissa har en mycket liten öppning eller vad som kallas “septum” (ett band av vävnad) som delvis blockerar öppningen. Om det är problemet kan en gynekolog göra ett mycket enkelt ingrepp som brukar utföras på mottagningen efter att de bedövat området, så du inte behöver känna något alls. Väldigt snabbt och enkelt.

Möjlig komplikation: vaginismus

Den andra anledningen till att vissa inte kan sätta in en tampong är på grund av ett tillstånd som kallas “vaginismus”. Det betyder att musklerna runt slidöppningen klämmer så hårt att de inte släpper in något i slidan. Dessa sammandragningar är omedvetna, vilket innebär att du inte kontrollerar dem eller ens inser vad det är som händer. Mest vanligt är att detta utvecklas efter en skada eller någon traumatisk upplevelse som kanske eller kanske inte involverar slidan. Du har ingen kontroll över vaginismus men det kan lyckligtvis behandlas. Återigen innebär detta att du bör prata med din gynekolog som kanske råder dig att arbeta med en bäckenbottenfysioterapeut (en terapeut som jobbar med musklerna i bäckenet) – de kan göra underverk vid behandling av vaginism.

Med andra ord – det finns hjälp!

Om du har problem med att sätta in en tampong eller alltid har ont i samband med att sätta in den, bör du söka vård av en läkare du litar på. Du behöver inte gå och lida i tystnad eller känna dig generad över det. Vi lovar att det inte är pinsamt! Gynekologer hanterar dessa frågor oftare än vad man kanske tror.

Hur du tar ut din tampong

Nu när du har lärt dig hur man sätter in en tampong är det dags att lära sig hur man tar ut den. När det är dags att ta ut din tampong ska du som vanligt först tvätta händerna. Hitta sedan en bekväm position, slappna av och använd handen för att hitta tampongsnöret. Greppa sedan om snöret med tummen och pekfingret och dra långsamt ut tampongen ur slidan. Vi vet att det är frestande, men var snäll och spola inte ner din tampong. Tamponger ska slängas tillsammans med vanligt skräp. När du har tagit ut tampongen, tvätta händerna igen. Det var allt! Nu vet du precis hur man använder en tampong.