Πώς τοποθετείτε ένα ταμπόν

Part-1 Diagram Tampax Greek
Part-1 Diagram Vagina Greek

Αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε Tampaxing, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε! Η τοποθέτηση του πρώτου σας ταμπόν μπορεί να σας τρομάζει, αλλά μόλις μάθετε πώς να το τοποθετείτε, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο περίεργο ή τρομακτικό όσο νομίζατε.

Θα χωρέσει άραγε το ταμπόν;

Πρώτον, να θυμάστε ότι ο κόλπος σας είναι αρκετά ελαστικός για να χωρέσει ένα μωρό, οπότε ένα ταμπόν δεν είναι λόγος ανησυχίας! Τα μεγέθη των ταμπόν βασίζονται στην ποσότητα του υγρού που απορροφούν. Αν δεν είστε σίγουρη με ποιο μέγεθος ταμπόν να ξεκινήσετε, δοκιμάστε το Regular - οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτό το μέγεθος απορρόφησης. Αν θέλετε να ξεκινήσετε με το μικρότερο ταμπόν μέχρι να το καταλάβετε, δοκιμάστε το Light. Εάν το ταμπόν σας στάζει μέσα σε λίγες ώρες, αυξήστε ένα μέγεθος. Αν το ταμπόν σας είναι άβολο να το αλλάξετε, μειώστε το μέγεθος. Μπορείτε να συγκρίνετε τα ταμπόν και τα μεγέθη τους με βάση τη ροή της περιόδου σας εδώ.

Πονάει όταν βάζω ταμπόν;

Σίγουρα μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργα, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βάζετε ταμπόν. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι ανάγκη να πονάει - έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Αν πονάει, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το κάνετε πιο άνετο. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Βήματα για το πώς να τοποθετήσετε ένα ταμπόν

Βήμα 1ο: Πλύνετε τα χέρια σας

Είναι πάντα καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά την τοποθέτηση του ταμπόν.

Βήμα 2ο: Ετοιμάστε το ταμπόν σας

Ξετυλίξτε το ταμπόν σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς λειτουργεί. Αν δεν έχετε δει ποτέ πώς είναι ένα ταμπόν, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά το ίδιο το ταμπόν βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στο απλικατέρ. Τα ταμπόν με απλικατέρ διευκολύνουν την εισαγωγή του ταμπόν στον κόλπο σας. Ορισμένα απλικατέρ ταμπόν είναι πλαστικά και ορισμένα είναι από χαρτόνι, αλλά και οι δύο τύποι απλικατέρ ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Το απλικατέρ έχει έναν μεγαλύτερο, εξωτερικό σωλήνα που περιέχει το ταμπόν, μια περιοχή «λαβής» όπου το κρατάτε και έναν μικρότερο σωλήνα στο άκρο όπου βγαίνει το κορδόνι. Ο μικρότερος σωλήνας είναι στην πραγματικότητα ένα έμβολο που χρησιμοποιείτε για να σπρώξετε το ταμπόν μέσα στον κόλπο σας αφού έχετε εισάγει το απλικατέρ. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το διάγραμμα ενός ταμπόν με απλικατέρ Tampax Pearl για να δείτε το κάθε εξάρτημα.

Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν Tampax Pearl Compak ή Tampax Compak (το οποίο βρίσκεται σε μικρότερη, πιο συμπαγή συσκευασία), θα πρέπει να τραβήξετε το έμβολο προς τα έξω μέχρι να κάνει κλικ για να λειτουργήσει. Εάν δεν ακούσετε το κλικ, το έμβολο δεν θα λειτουργήσει για να απελευθερώσει το ταμπόν από το απλικατέρ.

Βήμα 3ο: Εντοπίστε τον κόλπο σας

Ξέρουμε ότι ξέρετε πού βρίσκεται, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κοιτάξει ποτέ αρκετά προσεκτικά ώστε να γνωρίζουν την ακριβή του θέση. Πάρτε έναν καθρέφτη και ρίξτε μια ματιά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοικειωθεί με το άνοιγμα του κόλπου σας και με το πού θα μπει το ταμπόν.

Βήμα 4ο: Βολευτείτε και ετοιμαστείτε να βάλετε το ταμπόν.

Βρείτε μια άνετη θέση που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να φτάσετε στον κόλπο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται στην τουαλέτα ή στέκονται ενώ κάθονται ελαφρώς οκλαδόν για να τοποθετήσουν ένα ταμπόν, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και να ξαπλώσετε ή να στηρίξετε το ένα πόδι σας σε ένα σκαλοπάτι ή σε μια άλλη υπερυψωμένη επιφάνεια (π.χ. στην άκρη της μπανιέρας). Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να χαλαρώσετε όλους τους μύες σας - αν σφίξετε τον πισινό σας ή σφίξετε τους μύες γύρω από τον κόλπο, δεν θα είναι τόσο εύκολο να εισάγετε το ταμπόν.

Βήμα 5ο: Ρυθμίστε την άκρη

Κρατήστε το ταμπόν από τη λαβή (το μικρότερο μέρος ακριβώς πάνω από το έμβολο) και τοποθετήστε το άκρο του απλικατέρ του ταμπόν στο κολπικό σας άνοιγμα.

Βήμα 6ο: Χρησιμοποιήστε τη σωστή γωνία

Αφού τοποθετήσετε το άκρο στη θέση του, στρέψτε το ταμπόν προς το κάτω μέρος της πλάτης σας, όχι ευθεία προς τα πάνω. Ο κόλπος σας δεν πηγαίνει προς τα επάνω στο σώμα σας - στην πραγματικότητα βρίσκεται υπό ελαφρά γωνία. Η εύρεση της κατάλληλης για εσάς γωνίας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα στην εισαγωγή.

Βήμα 7ο: Συμβουλή για τη λαβή

Τώρα είστε έτοιμες. Εισάγετε αργά το απλικατέρ του ταμπόν από το άκρο του, μέχρι τη λαβή. Όταν το έχετε εισάγει αρκετά μακριά, τα δάχτυλά σας στη λαβή πιθανότατα θα αγγίζουν το αιδοίο σας (το εξωτερικό άνοιγμα του κόλπου σας).

Βήμα 8ο: Σπρώξτε προς τα μέσα

Μόλις εισαγάγετε το άκρο στη λαβή, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το δείκτη του χεριού σας ή το άλλο σας χέρι για να σπρώξετε το έμβολο μέχρι τέρμα μέσα στο απλικατέρ και να απελευθερώσετε το ταμπόν.

Βήμα 9ο: Αφαιρέστε το απλικατέρ

Αφού σπρώξετε το έμβολο μέχρι τέρμα, τραβήξτε το απλικατέρ (και τα δύο πλαστικά κομμάτια) προς τα έξω. Το κορδόνι θα είναι το μόνο πράγμα που θα μείνει να κρέμεται από τον κόλπο σας.

TA-ΡAΝ!

Τα κατάφερες! Μόλις τοποθετήσετε το ταμπόν, τελειώσατε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να το αφαιρέσετε.

Μια συμβουλή για την τοποθέτηση του ταμπόν

Εάν το ταμπόν σας είναι άβολο και σας κάνει να αισθάνεστε ότι πρέπει να κουνηθείτε, είναι πιθανότατα επειδή δεν είναι αρκετά βαθιά μέσα στον κόλπο σας. Αν συμβεί αυτό, απλά χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να σπρώξετε το ταμπόν πιο ψηλά, πράγμα που συνήθως το διορθώνει.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι γυναίκες δεν μπορούν να βάλουν ένα ταμπόν είναι ότι το τοποθετούν σε λάθος γωνία ή ότι αγχώνονται και σφίγγουν τους μύες γύρω από το κολπικό άνοιγμα. Αλλά αν έχετε ρυθμίσει τη γωνία και αισθάνεστε αρκετά χαλαρή και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να το βάλετε μέσα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο, καθώς μπορεί να είναι κάτι που απαιτεί θεραπεία. Συνήθως πρόκειται για δύο πράγματα:

Πιθανή επιπλοκή: ο παρθενικός υμένας

Ο παρθενικός σας υμένας μπορεί να έχει μια παραλλαγή που καθιστά δύσκολη την τοποθέτηση ενός ταμπόν. Ο υμένας είναι ένας λεπτός και ελαστικός δακτύλιος ιστού που περιβάλλει το κολπικό άνοιγμα. Οι περισσότεροι υμένες έχουν ένα ενιαίο άνοιγμα στη μέση από το οποίο μπορεί εύκολα να περάσει ένα ταμπόν, αλλά μερικοί έχουν ένα πολύ μικρό άνοιγμα ή ένα διάφραγμα (μια ζώνη ιστού) που εμποδίζει εν μέρει το άνοιγμα. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, το μόνο που χρειάζεται είναι μια πολύ απλή διαδικασία που οι περισσότεροι γυναικολόγοι κάνουν στο ιατρείο, αφού μουδιάσουν την περιοχή, ώστε να μην την αισθάνεστε. Είναι γρήγορο και εύκολο.

Πιθανή επιπλοκή: κολπικισμός

Ο άλλος λόγος για τον οποίο κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να βάλουν ταμπόν είναι μια πάθηση που ονομάζεται κολπικισμός, δηλαδή όταν οι μύες γύρω από το κολπικό άνοιγμα σφίγγονται τόσο πολύ που δεν αφήνουν τίποτα να μπει στον κόλπο. Αυτές οι συσπάσεις είναι ακούσιες, που σημαίνει ότι δεν τις ελέγχετε ούτε καν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Συνήθως, η κατάσταση αυτή αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό ή τραυματική εμπειρία που μπορεί να αφορά ή να μην αφορά τον κόλπο. Ο κολπικισμός δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε, αλλά είναι κάτι που μπορεί να εξαφανιστεί με θεραπεία. Και πάλι, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να σας συμβουλεύσει να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους - μπορεί να κάνει θαύματα στη θεραπεία του κολπικισμού.

Τελικό συμπέρασμα - υπάρχει βοήθεια

Εάν δυσκολεύεστε να τοποθετήσετε ένα ταμπόν ή εάν έχετε επίμονο πόνο που σχετίζεται με την τοποθέτηση, θα πρέπει πάντα να ζητάτε ιατρική βοήθεια από έναν γιατρό που εμπιστεύεστε. Μην υποφέρετε σιωπηλά ή μην ταλαιπωρείστε επειδή αισθάνεστε ντροπή. Σας υποσχόμαστε ότι δεν είναι! Οι γυναικολόγοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα πιο συχνά από ό,τι νομίζετε.

Πώς να αφαιρέσετε το ταμπόν σας

Τώρα που έχετε μάθει πώς να τοποθετείτε ένα ταμπόν, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να το αφαιρείτε. Όταν έρθει η ώρα να αφαιρέσετε το ταμπόν σας, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας. Στη συνέχεια, πάρτε μια άνετη θέση, χαλαρώστε το σώμα σας και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να εντοπίσετε το κορδόνι του ταμπόν. Έπειτα, χρησιμοποιήστε το δάχτυλο και τον αντίχειρά σας για να πιάσετε το κορδόνι και να το τραβήξετε αργά έξω από τον κόλπο σας. Ξέρουμε ότι είναι δελεαστικό, αλλά σας παρακαλούμε να μην πετάξετε το ταμπόν σας στην τουαλέτα. Τα ταμπόν πρέπει να απορρίπτονται σωστά μαζί με τα οικιακά σας απορρίμματα. Αφού αφαιρέσετε το ταμπόν, θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας ξανά. Αυτό ήταν! Τώρα ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε ένα ταμπόν.

Top