Інструкція з використання тампона

Part-1 Diagram Tampax Ukrainian
Part-1 Diagram Vagina Ukrainian

Пропонуємо кілька підказок на той випадок, якщо у вас ще не було досвіду використання тампонів. Спочатку може бути страшно та ніяково. Але варто зробити перший крок — і ви зрозумієте, що побоювання були зайвими.

Розмір тампона

Піхва здатна розтягуватися до такого розміру, що може вмістити дитину, тому не хвилюйтеся про тампон. Від об’єму рідини, яку здатні ввібрати тампони, залежать їх розміри. Для початку можете спробувати розмір Regular — цей тип за обсягом вбирання виділень підходить для більшості жінок. Або почніть із найменшого тампона із невеликою поглинальною здатністю Light, щоб зрозуміти, що саме вам потрібно. Змініть розмір тампона на більший, якщо той тип, що ви вибрали, протікатиме за кілька годин. А якщо відчуватимете незручність під час зміни тампона, перейдіть на менший розмір. За цим посиланням ви можете підібрати тампони за інтенсивністю менструальних виділень.

Це боляче?

Процедура введення тампона може викликати незвичні відчуття, особливо вперше. Але болю бути не повинно. Якщо він все-таки виник, скористайтеся наступними порадами. Основне — далі!

Кроки процедури введення тампона

Крок 1. Помийте руки

Ретельно помийте руки з милом, перш ніж вводити тампон.

Крок 2. Витягніть тампон із упаковки

Зніміть упаковку та впевніться, що розумієте принцип використання тампона. На перший погляд він може виглядати лякаюче, але насправді сам тампон знаходиться в аплікаторі. Такі тампони легше вводити в піхву. Бувають пластикові й картонні аплікатори, й обидва ці типи безпечні. Аплікатор складається із зовнішньої трубки, в якій міститься тампон, і меншої трубки на кінці, з якого виходить нитка. Менша трубка виконує функцію поршня, який допомагає виштовхнути тампон у піхву після введення аплікатора. Перегляньте цю схему тампона з аплікатором Tampax Pearl, де зображені всі його складові.

Якщо ви використовуєте тампон Tampax Pearl Compak або Tampax Compak (в меншій і компактнішій упаковці), витягніть поршень до звуку клацання для спрацьовування. Відсутність такого звуку означає, що поршень не вивільнив тампон з аплікатора.

Крок 3. Знайдіть піхву

Безумовно, це не має бути складно, проте багато людей насправді не знають, де саме вона знаходиться. Візьміть дзеркало та подивіться, де розміщений вагінальний отвір і куди буде введений тампон.

Крок 4. Влаштуйтеся зручніше та підготуйтеся до введення тампона

Прийміть зручне положення, щоб ви могли розслабитись і при цьому дотягнутися до піхви. Зазвичай під час цієї процедури сидять на унітазі або стоять, трохи присівши, щоб вставити тампон. Але можна спробувати лягти або впертися однією ногою на сходинку чи іншу підняту поверхню (наприклад, край ванни). Найважливіше — зробити глибокий вдих і розслабити всі м’язи. Якщо стиснути сідниці чи напружити м’язи навколо піхви, ввести тампон буде складно.

Крок 5. Спрямуйте кінчик тампона

Візьміть тампон за область захоплення (менша частина трохи вище поршня) і помістіть кінчик аплікатора тампона у вагінальний отвір.

Крок 6: Налаштуйте правильний кут

Після розміщення кінчика спрямуйте тампон у напрямку до попереку, а не прямо вгору. Це зумовлено тим, що піхва розташована під невеликим кутом. Якщо ви знайдете правильний напрямок, процедура введення стане комфортнішою.

Крок 7. Повне введення тампона

Можна переходити до основної частини. Повільно вставте аплікатор з тампоном від кінчика до області захоплення. Після достатнього введення ваші пальці на області захоплення, ймовірно, торкатимуться вульви (зовнішнього отвору піхви).

Крок 8. Використання поршня

Після введення кінчика тампона проштовхніть поршень до кінця в аплікатор за допомогою вказівного пальця чи іншої руки і випустіть тампон.

Крок 9. Виймання аплікатора

Після натискання поршня до упору витягніть аплікатор (обидві пластикові частини). Видимою назовні залишиться тільки нитка тампона.

ТА-ДАМ!

Ось і все! Процедура завершена. Далі ви дізнаєтеся, як вийняти тампон. Порада щодо введення тампона Якщо у вас виникає відчуття незручності, це може бути викликане тим, що тампон знаходиться не достатньо глибоко в піхві. У такому випадку проштовхніть тампон далі за допомогою пальця.

Проблема не зникла?

Найчастіше не вдається ввести тампон через неправильно підібраний кут, нервування та напруження м’язів навколо вагінального отвору. Але якщо ці причини можна виключити, а проблема все одно не зникає, зверніться до гінеколога. Можливо, знадобиться лікування. Зазвичай причина одна з двох:

Можливе ускладнення: дівоча пліва

Пліва може ускладнювати введення тампона. Дівоча пліва — це тонке й еластичне кільце тканини, яке оточує вагінальний отвір. У більшості випадків пліва має один отвір посередині, крізь який легко може пройти тампон. Але в деяких випадках пліва має дуже маленький отвір або перегородку (смугу тканини), яка частково перекриває отвір. Якщо проблема в цьому, її можна вирішити під час дуже простої процедури, яку більшість гінекологів виконують просто в кабінеті. При цьому застосовується знеболення, тож ви нічого не відчуєте. Процедура виконується швидко й легко.

Можливе ускладнення: вагінізм

Деколи неможливість введення тампона полягає в стані, який називається вагінізмом, коли м’язи навколо вагінального отвору стискаються настільки сильно, що нічого не пропускають в піхву. Ці скорочення мимовільні, тобто людина їх не контролює і навіть не усвідомлює, що відбувається. Найчастіше цей стан розвивається після травми, яка може бути як пов'язана, так і не пов'язана з піхвою. Вагінізм неможливо контролювати, але цей стан можна усунути за допомогою лікування. Слід поговорити з гінекологом, який може порадити фізіотерапію тазового дна. Такий підхід здатен творити чудеса в лікуванні вагінізму.

Висновок: вихід є!

Маєте проблеми із введенням тампона або відчуваєте біль під час процедури? Зверніться за допомогою до лікаря, якому ви довіряєте. Не потрібно мовчки страждати і зазнавати незручностей, тому що про це соромно говорити. Це зовсім не так! Гінекологи стикаються з такими проблемами частіше, ніж ви можете собі уявити.

Виймання тампона

Ви дізналися, як вводити тампон, а отже, настав час навчитися витягувати тампон. По-перше, вимийте руки. Далі займіть зручне положення, розслабтесь і знайдіть руками нитку тампона. Візьміть нитку вказівним і великим пальцями та повільно витягніть тампон із піхви. Не кидайте тампон в унітаз. Утилізуйте його разом із побутовими відходами. Після виймання тампона помийте руки. Готово! Тепер ви знаєте, як користуватися тампоном.

Top